Werken bij een accountantskantoor, de controlepraktijk

Merel Leferink zat in haar derde studiejaar van de voltijd opleiding Bedrijfskunde (Minor Accountancy) aan de Erasmus Universiteit toen zij in aanraking kwam met TheStudentPool. In april is zij voor twee dagen per week bij Share Impact Accountants gestart als junior assistent-accountant binnen de controlepraktijk. Sindsdien is het voor haar duidelijk wat zij van de accountancy praktijk kan verwachten, wat een accountant elke dag doet, hoe de werkzaamheden eruit zien én hoe het is om met klanten om te gaan!

Sinds oktober werkt zij vast bij Share Impact én volgt ze haar voltijd master accounting.

Foto interview ML

Hoe ben je met TheStudentPool in aanraking gekomen?
Via een e-mail van de Financiële Studievereniging Rotterdam werd ik op de hoogte gebracht van TheStudentPool.

Waarom heb je je aangemeld bij TheStudentPool?
In eerste instantie vond ik vooral het idee van een detacheringsbureau voor accountancy studenten erg leuk en was ik erg benieuwd hiernaar. Daarnaast leek het mij een mooie manier om van mijn makkelijke studentenbaantje een opstap te maken naar een bijbaan die meer gerelateerd is aan mijn studie.

Wat is jouw eigen achtergrond?
Ik heb eerst havo afgerond, waarna ik vwo ben gaan doen. Daarna ben ik begonnen aan de Erasmus Universiteit om de bachelor bedrijfskunde te volgen (behaald juli 2019). Vanaf september ben ik gestart met de master Accounting & Auditing.

Wat waren je verwachtingen bij TheStudentPool en zijn deze verwachtingen gerealiseerd?
Mijn doel was om meer praktijkkennis te krijgen over het vak, omdat ik vind dat dit erg onderbelicht was tijdens mijn bachelor studie. Mijn praktijkervaring is zeker uitgekomen bij Share Impact Accountants! Omdat het een klein kantoor is, krijg je namelijk veel mee over het accountantsberoep, ondernemerschap en de accountancysector. Daarnaast is het super goed te combineren naast mijn studie.

Merel TheStudentPool Share Impact Accountants

Je werkt inmiddels vier maanden bij Share Impact. Wat voor kantoor is dit? Kan je hier wat meer over vertellen?
Share Impact Accountants is een kantoor van twee oud-partners van de Big Four, die een nieuwe richting wilden inslaan. Wij doen jaarrekeningcontroles van non-profit organisaties zoals woningbouwverenigingen, vermogensfondsen en stichtingen, maar ook bedrijven in de IT en automotive die erg innovatief zijn. Het is een gezellig en divers team waar ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. Omdat het een klein team is, zit je de hele dag naast een ervaren accountant waardoor je in korte tijd veel leert.

Welke werkzaamheden heb je de afgelopen periodes uitgevoerd en hoe ervaar je het om dit allemaal te leren?
Ik heb afgelopen maanden vooral kritisch leren denken en het auditproces leren kennen.  Mijn collega’s laten me zo veel mogelijk zelf doen. Als ik een vraag heb, nemen ze alle tijd om ervoor te zorgen dat ik het begrijp.

Wat was je leukste moment tot nu toe?
Ik heb niet precies één moment, maar vooral de sfeer in het team. Ik moet veel te vaak huilen van het lachen door remakes van Martin Meiland, de ‘talking Moose Sjors’ en alle andere onderlinge grapjes.

Wat vind je de rol van TheStudentPool in dit proces?
Omdat Share Impacts Accountants een klein kantoor is, denk ik dat ik anders niet snel met hen in contact was gekomen. Daarom ben ik heel blij dat dit door TheStudentPool is gelukt. Daarnaast heeft TheStudentPool mij goed voorbereid op wat ik kon verwachten door de leermodule die ze aanbieden. Ik had bijvoorbeeld al een keer de software ingezien.

Zou je TheStudentPool bij andere studenten aanraden en waarom?
Ja, het is echt een toevoeging aan je studie! Ik denk dat het voor studenten motiverend kan werken omdat ze hierdoor een duidelijker beeld van de praktijk krijgen. Bijvoorbeeld hoe het werken bij een kleiner accountantskantoor is ten opzichte van de Big Four.

Wat is je belangrijkste les geweest tijdens de periode bij Share Impact Accountants?
Altijd zelf kritisch nadenken! Je hoeft echt nog geen volleerd accountant te zijn om meerwaarde te hebben.

Zou je nog een project via TheStudentPool uitvoeren?
Inmiddels zit ik goed op mijn plek bij Share Impact Accountants en blijf ik hier werken, maar anders had ik dit zeker gedaan.